středa 15. února 2012

Ohlédnutí: Účast členů Svazu PRO-BIO na veletrhu BioFach 2011 aneb jak to bylo vloni

Jogurty z biomléka z Horní Lidče nebo ekologicky vyprodukované víno z Pavlova představili čeští zemědělci na mezinárodním veletrhu BioFach 2011 v Norimberku. V české expozici nechybělo ani biomaso, biosýry, biopečivo či výrobky z ekologicky vypěstovaného ovoce a zeleniny. 
Prezentaci českých biospecialit na veletrhu „rozbalili“ ve dnech 16. až 19. února prostřednictvím PRO - BIO Svazu ekologických zemědělců jeho členové – ekologičtí zemědělci a producenti. „Účastníky veletrhu jsme pravidelně již od poloviny devadesátých let. Farmáři, producenti a prodejci bioproduktů z celé České republiky míří na veletrh nejen jako vystavovatelé, ale také pro inspiraci,“ sdělila za PRO - BIO Svaz ekologických zemědělců manažerka Kateřina Nesrstová. Kromě členů svazu PRO- BIO se do Norimberku vypravili i zástupci Ministerstva zemědělství, například náměstek ministra PhDr. Juraj Chmiel, CSc. 
Český stánek číslo 316 v hale č.5 ožil především ve středu 16. února, kdy se uskutečnila česká party. Od 14 hodin zde byly k ochutnání české biopečivo, pomazánky nebo biouzenina. Návštěvníci ocenili salámy biolovečák a biouherák, na které Josef Sklenář ze Sasova u Jihlavy použil výhradně ekologicky vyprodukované suroviny. „Přípitek byl samozřejmě ekologicky vyrobeným vínem,“ uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. 
Česká Bioparty mnoha chutí 

K vínu neodmyslitelně patří také dobré sýry. Tudíž nechyběly ani ty vyrobené z českého biomléka, ať už kravského, či kozího. Z mlékárny Lacrum Velké Meziříčí „vyjela“ na BioFach sýr Niva. Ti, kteří dali přednost sýrům kozím, jistě přesvědčily o české kvalitě bio kozí sýry. K porovnání byly sýry z Kozí farmy Dvůr Ratibořice Pavla Dobrovolného v Jaroměřicích nad Rokytnou na Vysočině a Josefa Pulíčka z Pěnčína na severu Čech. 
Výrobky z biomléka byly na českém stánku hojně zastoupené. Za Polabskou mlékárnu z Poděbrad to byla kromě sýrů také novinka, ochucený biotvaroh, a z Mlékárny Valašské Meziříčí zase řada jogurtů spolu se zákysy. 
Ovoce a zelenina v bio kvalitě zpracovaná firmou Hamé se sídlem v Kunovicích chtěla oslovit návštěvníky veletrhu v podobě Bio přesnídávek, dětských výživ, džemů a kečupů. Nechyběly ani sterilované bio okurky. 




Ke všem dobrotám, jež reprezentovaly české biopotraviny, bylo na společném stánku PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a Ministerstva zemědělství ČR k zakousnutí biopečivo od firmy Country Life z Nenačovic u Berouna. 
„Jsme rádi, že máme kvalitní členskou základnu ekologicky hospodařících farmářů. Ovšem neméně důležité je rovněž to, že produkci ekologického zemědělství dovedou zpracovat. Cílem je, aby se bio produkty dostaly k zákazníkovi. Jsem ráda, že se daří uvádět na trh stále nové výrobky v kvalitě bio. Zároveň se také rozšiřují řady producentů biovýrobků,“ uvedla Kateřina Nesrstová. Účast na veletrhu organizovala centrála PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství. 
Kozí biosýry z mléka původních plemen 
Na společném stánku PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a Ministerstva zemědělství se vedle sebe objevily kozí sýry v biokvalitě z Kozí farmy Pavla Dobrovolného Dvůr Ratibořice v Jaroměřicích nad Rokytnou a od Josefa Pulíčka z Pěnčína.
„Kozí biosýr vyrábíme jak přírodní, tak dochucený kořením, rovněž v biokvalitě. Nejžádanější je archivní, ale podle mě je vynikající i ten klasický, přírodní,“ řekl farmář Josef Pulíček. Kozí biomléko z Pěnčína pochází od hnědých a bílých krátkosrstých koz vedených v genetických rezervách státu. Jedná se o původní česká plemena. 
Rovněž chov koz na farmě v Ratibořicích, odkud zástupci PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců do Norimberku přivezli na ochutnávku další kozí sýry, se řídí pravidly ekologického zemědělství. Ve třech stájích dnes chová Pavel Dobrovolný více než pět set koz plemene koza bílá krátkosrstá. Na farmě se vyrábí široký sortiment BIO kozích sýrů zahrnující pomazánkové kozí sýry, dezertní kozí sýry, kozí sýr Doral (eidam) Morávia a kozí žervé. Koncem minulého roku rozšířil Dvůr Ratibořice sortiment kozích sýrů o čerstvý kozí sýr v příchutích bílý, česnek, kapie, pažitka, kmín nebo bazalka. Kozí farma Pěnčín Josefa Pulíčka není na rozdíl od farmy Dvůr Ratibořice členem PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. 
Slámové víno z Pálavy nabídl moravský ekovinař
Sedm druhů červeného a bílého vína z hroznů vypěstovaných na ekofarmě v Pavlově doplnilo na veletrhu sortiment produktů českého ekologického zemědělství. Víno a koření z rodinné farmy Abrlových se představilo na stánku PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců spolu s dalšími výrobci a producenty bioproduktů z celé České republiky. „Do Norimberku na veletrh BioFach jsme přivezli bílé víno z odrůd Pálava, Muškát moravský a Ryzlink rýnský ročníku 2008. Za červená vína ročníku 2007 to byly Cabernet Moravia a André a růžové Cabernet Moravia rose, ročník 2009. Chloubou je však naše slámové víno z odrůdy Pálava. V lahvích o obsahu 0,375 litru jsme představili na veletrhu ročník 2009,“ sdělila Jarmila Abrlová. Všechny hrozny vyrostly na vinicích v Pavlově. Podle Jarmily Abrlové je každé ze zmiňovaných vín specifické a každé se hodí k něčemu jinému. Ať dáváte přednost bílému či červenému, vězte, že víno na stráních nad malebným Pavlovem bylo vypěstováváno za dodržení nejpřísnějších podmínek, které splňují všichni ekologičtí zemědělci ze svazu PRO-BIO. 
Biojogurty z mléka z Valašska „vytlačily“ rakouské výrobky v řetězci Billa. Chutnaly i na BioFachu
Výrobky z mléka v biokvalitě od krav chovaných na ekofarmě v Horní Lidči ochutnali návštěvníci veletrhu BioFach v Norimberku. Není náhoda, že se v českém stánku na veletrhu Biofach objevily právě biovýrobky z Mlékárny Valašské Meziříčí, která je jako zpracovatel bioproduktů členem PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. „Naše privátní značka Naše Bio zahrnuje sedm druhů jogurtů. Ty nahradily rakouské dodavatele pro řetězec Billa v České republice. Jak mléko, tak použité ovocné složky jsou v biokvalitě,“ uvedla Marcela Hermanová z marketingového oddělení Mlékárny Valašské Meziříčí. Potvrdila, že veškeré mléko, ze kterého se jogurty vyrábí, pochází z ekofarmy AGROFYTO v Lidečku v Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Produkuje ho na sto padesát dojnic plemene Holštýn z ekofarmy v Horní Lidči. Právě z tohoto biomléka přivezli do Německa zástupci PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců pod značkou Mlékárny Valašské Meziříčí dva druhy kysaných bionápojů (přírodní a jahodový) a tři druhy biojogurtů (bílý, jahodový a borůvkový). S etiketou Naše Bio bylo k ochutnání sedm druhů jogurtů (Naše BIO jogurt bílý, jahodový, banánový s cereáliemi, borůvkový, s lesním ovocem, malinový, višeň a vanilka). Podle Marcely Hermanové rozhodně stojí za ochutnání biojogurt s banánem a cereáliemi. „Ten hodně chválí také zaměstnanci naší mlékárny,“ dodala Marcela Hermanová. 
Mléčné biovýrobky z Valašského Meziříčí svědčí o tom, že české biopotraviny jsou více než konkurenceschopné. 
„Jsme rádi, že se konečně i zástupcům řetězců otevřela mysl a pochopili, že biospotřebitelé se prostě dívají, odkud jejich oblíbený bioprodukt pochází. Mají zájem o původ a kvalitu potravin, které konzumují a často zohledňují i další environmentální aspekty. Není tedy logický důvod dovážet a prodávat pod značkou bio to, co umíme ve špičkové kvalitě sami vyprodukovat. Český biospotřebitel ocení české biojogurty a biokysané nápoje. A tak je to správně. Sama je mohu jen vřele doporučit,“ řekla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. 
AGROFYTO, spol. s r.o. se sídlem v Horní Lidči (Lidečku) hospodaří na pozemcích o celkové výměře 850 hektarů. Zaměřuje se na chov mléčného a masného skotu a je dodavatelem biomléka do Mlékárny Valašské Meziříčí. Tamní BIO kysaný nápoj nese titul Česká biopotravina roku 2006, Mlékárenský výrobek roku 2007 a mnohá další ocenění. 






Žádné komentáře:

Okomentovat