středa 10. září 2014

Biosádlo z přeštických prasat s výluhem z konopí se stalo Českou biopotravinou 2014

Českou biopotravinou roku 2014 se stalo Bio konopné sádlo z ekologicky chovaných prasat z Vysočiny. Biofarma Sasov má tedy na svém kontě další úspěch se svými biovýrobky. V dílčích kategoriích soutěže uspěly sterilované Černíkovické okurky Miloše Kurky (Královéhradecký kraj) a Bio cukrový hrášek z Horňácké farmy v Hrubé Vrbce (Jihomoravský kraj). Biovínem 2014 se stalo Rulandské šedé, oranžové víno, výběr z hroznů 2013, společnosti Víno Marcinčák (Jihomoravský kraj).
Pavel Maurer a Tereza Tůmová (BIOFACH)

Potraviny zařazené do kategorií: biopotraviny rostlinného původu, biopotraviny živočišného původu a biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní hodnotila porota v čele s popularizátorem dobrého jídla Pavlem Maurerem. „Oceňuji dvě věci: Jednak to, že hodnocení poroty, ač se někteří z nás již známe déle, probíhá zásadně tajně a bez vzájemného ovlivňování, komentářů nebo hlasitých výkřiků obdivu či zatracení! Dále jsem nadšen nebývalou kreativitou bioproducentů. Letos dokázali přemýšlet nebývale marketingově, snaží se hledat nové produkty nebo oprašovat staré dobré tradice a záleží jim na názvu a obalu výrobku," uvedl Pavel Maurer. 

Jindřich Pokora a Veronika Válková
Součástí hodnotící komise byli také odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace Jindřich Pokora a referentka Veronika Válková. „Z pohledu senzoriky byly vítězné bio-výrobky chuťově skvěle vyvážené, jejich chuť byla lahodná a plná, vůně velmi příjemná. Všechny výrobky v soutěži potvrdily, že suroviny v biokvalitě mohou být základem kvalitních a senzoricky velmi zajímavých produktů,“ sdělila Veronika Válková. 



Zvítězilo sádlo


Celkovým vítězem soutěže se však stal jedlý živočišný tuk obsahující bio konopný sušený list macerovaný v horkém vyškvařeném bio vepřovém sádle. Odbornou porotu přesvědčil svou jemnou chutí, inovativností výrobku a také tím, že veškeré použité suroviny jsou tuzemské, včetně konopí. Sádlo je vyškvařené z vybraného hřbetního a vnitřního (plstního) sádla přeštických prasat. V sádle je vyluhován ručně sbíraný list a květ konopí polské odrůdy Bialobrzeskie, vypěstovaný přímo v Sasově. K jeho šetrnému sušení je dokonce využito odpadní teplo z místní bioplynové stanice.

„Jsme svědky dlouhodobé polemiky o tom, zda jsou biopotraviny zdravější. Zcela přirozené spojení kvalitního vepřového sádla s léčivým konopím dělá z našeho biovýrobku téměř funkční potravinu. Konvenční potraviny mají svoje ,éčka‘, my je nahrazujeme bylinami,“ uvedl Josef Sklenář. Na vývoji výrobku se podílela společnost Hempoint. Veškerou produkci testuje certifikovaná laboratoř Vysoké školy chemicko-technologické. 

Nejlepší biopotravinou rostlinného původu se staly Černíkovické okurky od Miloše Kurky. Kvalita v podobě čerstvých a s pečlivostí pěstovaných surovin přináší pěstiteli a zpracovateli z Černíkovic úspěch. V loňském ročníku soutěže totiž zvítězily jeho beraní rohy. „Tajemství chuti tkví právě v surovinách. Stačí pak jen oprášit staré recepty, nic zvláštního pro dobrou sterilovanou zeleninu nepotřebujete,“ říká skromně Miloš Kurka, který zásobuje biobedýnkami s čerstvou i zpracovanou zeleninou část Královéhradecka. 
V kategorii pochutin a výrobků pro gastronomii zvítězil Bio cukrový hrášek z Horňácka. Jeho výrobci v Hrubé Vrbce hrášek nejen pěstují a zpracovávají, ale také přemýšlí, jak v něm zachovat co nejvíce důležitých látek. „V ten den co se hrášek sklidí se i vyloupe a zpracuje. Vynechali jsme fázi sušení a opětovného máčení, takže si hrách zachovává pěknou barvu a vynikající chuť,“ přiblížila Iva Nováková Pavlíková, jednatelka Horňácké farmy. Dodává, že o výrobu se stará jeden hospodář, a to od setí až po etiketování. 


Oranžové víno nejlepší


Soutěž potvrdila, že velmi šikovní jsou tuzemští ekologicky hospodařící vinaři. Porota someliérů, kteří se sešli na Moravě, hodnotila celkem padesát vzorků. Specialisté se shodli, že nejlepším biovínem je Rulandské šedé, výběr z hroznů 2013, společnosti Víno Marcinčák. „Oranžová vína vznikají tak, že bobule jsou po odstopkování hroznů macerovány spolu s moštem delší dobu, tady to bylo 48 hodin při teplotě 4°C. Díky tomu se ze slupek do moštu uvolní více aromat, tříslovin a barviva. Tato vína pak mají jasně oranžové tóny,“ popsal Petr Marcinčák.

Letošní ročník soutěže velmi překvapil z hlediska sortimentu výrobků. „Řada z nich, jako například meruňkový džem s kakaem, nebo vítězná biopotravina v podobě sádla, překvapila porotu svojí inovací, čehož si velmi cením,“ zhodnotila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, který soutěž organizuje. Porota se shodla, že mnohé výrobky, které na pomyslné stupně vítězů nevystoupily, velmi mile překvapily. Svou vyváženou chutí si vysloužil pochvalu Zákys přírodní vyrobený Miloslavem Zedníčkem z Kamenice. Matylda z hor bio sýrové tyčky z Polabské mlékárny představují alternativu v biokvalitě v sortimentu dětmi tolik oblíbených sýrových tyčinek. A Nesmělý meruňkový čokodžem bio z malého rodinného ekologického hospodářství Ekostatek Vlkaneč ve středních Čechách zase ukázal experiment s netradiční recepturou s výborným výsledkem.

Oceněné výrobky dílčích kategorií budou moci výrobci označit logem České biopotraviny 2014 pro danou skupinu produktů. Celkový vítěz pak má právo užívat pro svůj výrobek označení Česká biopotravina 2014. 

Ocenění


Ceny si vítězové převezmou při slavnostním večeru u příležitosti mezinárodní konference Bioakademie 11. září 2014 na zámku v Lednici. Soutěž je pořádána pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a ústředního ředitele SZPI Martina Klanici.

Hlavním partnerem soutěže je Nürnberg Messe GmbH v zastoupení společnosti PROveletrhy, s. r. o., která poskytuje odměnu pro celkového vítěze v podobě zájezdu za inspirací na veletrh BioFach do Norimberku.

Soutěž Česká biopotravina ohlédnutí


Českou biopotravinou 2013 byly zvoleny Černíkovické beraní rohy Miloše Kurky. V dílčích kategoriích bodovaly Šonovský kmet – tvrdý sýr z ovčího mléka z farmy Moniky Menčíkové, Kvasný ocet vinný s bazalkou Ing. Josefa Abrleho a slámové víno Frankovka 2012 společnosti Víno Marcinčák. První ročník soutěže se konal v roce 2002, kdy získal ocenění Bio Jablečný mošt z Hostětína. 

O výhercích


Biofarma Sasov


Biofarma Sasov - Farmu založil Josef Sklenář v roce 1991 v areálu Školního statku Střední odborné školy v Jihlavě. Od roku 1999 je celá farma a její produkty certifikována jako Uznaný podnik ekologického zemědělství. Činnost na farmě je pestrá - každým rokem pěstuje kolem dvaceti různých druhů plodin, chová prasata, skot masných plemen a koně. Kvalita chovu zvířat a jejich pohoda je tou nejvyšší prioritou. V zájmu co nejnižších stresů počátkem roku 2010 otevřeli vlastní bio jatka přímo na farmě. Vyjádřením úcty ke zvířatům je i snaha o co nejkvalitnější zhodnocení - unikátní zrání masa a nyní již i faremní výroba masných výrobků a uzenin. Za výrobek Kančí biolovečák obdrželi cenu Česká biopotravina roku 2010, za Bio sasovskou klobásu cenu Regionální potravina 2013 Kraje Vysočina, maso a masné výrobky jsou také držiteli značky Vysočina regionální produkt. Nabízí mnoho vlastních výrobků, u nichž dbáme na tu nejvyšší kvalitu. Výroba na Biofarmě Sasov nepoužívá ani povolená syntetická aditiva (tzv. éčka) - ať už v masných produktech, nebo v těch rostlinných. (kontakt: Josef Sklenář, tel.:567312281, email: info@biofarma.cz, www.biofarma.cz )


Horňácká farma


Horňácká farma s.r.o. sídlí v Hrubé Vrbce naproti evangelického kostela. Hospodaří ekologicky, protože ekologické zemědělství je pokrokový a moderní způsob hospodaření, který staví na tisíciletých zkušenostech našich předků. Na farmě je chován skot, prasata, miniprasata, ovce, kozy, husy, koně a jednoho osla. Všechna zvířata chovaná na farmě mají možnost volného pohybu a jsou krmena výhradně krmivem, které si sama farma vypěstuje na loukách a polích, které nijak chemicky neošetřuje. Farma spolupracuje při péči o krajinu se Správou CHKO Bílé Karpaty a to na území Vojšických luk a v lokalitě Velické zahrady. Obě zmíněné oblasti spadají do soustavy chráněných území Natura 2000, což je soustava chráněných území určených k ochraně biologické rozmanitosti v celé Evropské unii. (kontakt: Mgr. Iva Nováková Pavlíková, jednatelka, tel.: 723 167 756, email: hornackafarma@centrum.cz, www.hornackafarma.cz)


Miloš Kurka


Miloš Kurka je producent širokého sortimentu biozeleniny (dýně Hokkaido, cukety, mrkev, česnek, zelí), jahod a brambor. Prodej ze dvora, rozvoz bedýnek na Královéhradecku. Zpracování zeleniny - výroba kysaného zelí, nakládání okurek, červené řepy, papriček. Černíkovické beraní rohy - biopotravina roku 2013. Odběr po telefonické domluvě. (kontakt: Ing. Miloš Kurka, tel.: 734 110 270, email: kurka@wo.cz, www.biozelenina.cz)

Víno Marcinčák


Víno Marcinčák je rodinné vinařství hospodařící na vlastních vinicích ležících v Mikulovské vinařské podoblasti. Od roku 2008 je vinařství největším vinohradnickým BIO-pěstitelem v České republice. Produkce vinařství je zaměřena výhradně na přívlastková vína 
z tradičních odrůd. Jejich široký sortiment doplňují vína botrytická, ledová 
a slámová, která jsou vyhlášenou specialitou vinařství. Při používání moderních výrobních technologií je kladen důraz na kvalitu, originalitu a jedinečnost vín, která je dána neopakovatelným charakterem jednotlivých viničních tratí. Díky této filozofii vinaře Petra Marcinčáka vznikají osobitá vína určená pro nejnáročnější milovníky vín. (kontakt: Ing. Petr Marcinčák, tel.: 736 489 351, email: vino@marcincak.cz, www.marcincak.cz)

Výhercům gratulujeme a těšíme se na další ročník soutěže. Zasedání poroty proběhne ve stejném termínu jako letos, tedy 21. srpna 2015.

(syh)



Žádné komentáře:

Okomentovat