pondělí 17. června 2013

Mikulovský gourmet festival vzdal hold kuchyni Dietrichsteinů

Již tradičně patřil přelom května a června v jihomoravském Mikulově všem
gurmetům. Od 30. května do 2. června 2013 se zde konal již čtvrtý ročník MIKULOV GOURMET FESTIVALU, který je velkolepou oslavou kvalitní moravské kuchyně a jejího snoubení se skvělými moravskými víny. Letošní 4. ročník festivalu vzdal hold bohaté šlechtické kuchyni Dietrichsteinů a zúčastnilo jej celkem 1486 návštěvníků jednotlivých restaurací.


Ve vyhlášených restauracích magického vinařského města se opět servírovali lahůdky, které připravili špičkoví kuchaři z národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů. „Letos jsme se inspirovali v kuchyni Adama z Dietrichsteinu, jenž působil v 6. století ve službách císaře Maxmiliána II. Jako diplomat cestoval po celé Evropě a navíc byl také vychovatelem mladého Rudolfa II., kterého učil mimo jiné také stolování. Na svém mikulovském panství využíval darů moravské země a jeho hostiny
byly vyhlášenou událostí celého císařství,“ říká organizátor festivalu Petr Marcinčák.
Novinkou letošního ročníku bylo také rozšíření degustačních míst o rybí restauraci V Lomu, čímž organizátoři navázali na snahu pánů z Dietrichsteinu o sepětí člověka s krajinou a současně o vnímání země jako bohaté zahrady, která člověku přináší své plody. Rybí restaurace V Lomu byla vytvořena speciálně pro hosty festivalu v přírodní kulise zatopeného vápencového lomu a její menu bylo připraveno z ryb ulovených v
místních rybnících, na kterých dnes hospodaří společnost Rybníkářství Pohořelice.
Přípravu jídel podávaných během festivalu měli na starosti členové Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky. Tentokrát dostali za úkol otevřít pomyslné historické kuchařky z doby renesance a připravit šlechtická menu, která všechny návštěvníky MIKULOV GOURMET FESTIVALU přenesla do doby raného novověku.
Festivalové menu byla vedle již zmíněné rybí restauraci V Lomu nabízena v pěti dalších mikulovských restauracích – v Hotelu Marcinčák, v Hotelu Maroli, v Hotelu Eliška, v Zámecká restauraci a v restauraci Aquarium Relax.
„Čtvrtý ročník MIKULOV GOURMET FESTIVAL jednoznačně naplnil očekávání a potvrdil, že je jedinečný mimořádnou kvalitou a originalitou. Za úspěch považujeme, že se festival zařadil do série gastronomických akcí s podporou CZECH TOURISM. Také se daří rozvíjet spolupráci s producenty vysoce kvalitních regionálních surovin, kteří mohou své produkty představit v mimořádných kulinářských variacích. Český národní kuchařský tým je garantem vysoké kvality a profesionality. Festival jednoznačně pomáhá nalézt novou identitu jihomoravské tradiční kuchyně a svojí úrovní nastavuje laťku velmi vysoko. Kvalita a čerstvé lokální suroviny to je jediná správná cesta jak gastronomicky pozvednout celý region. Pouze kvalitní gastronomie může vyvolat poptávku po regionálních produktech. Celý proces návratu k lokálním produktům je teprve na začátku a jistě ještě nějakou dobu potrvá, než mikulovsko získá věhlas jiných podobných oblastí. Město Mikulov se ale díky MIKULOV GOURMET FESTIVALU stává synonymem pro regionální kuchyni a naší
Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu
ambicí je aby se celý region v příštích letech stal Mekkou gourmetů. „ řekl hlavní organizátor a známý moravský vinař Petr Marcinčák.
Velké poděkování všem partnerům akce, ke kterým patřil také PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.
Kontakty:
GOURMET FESTIVAL MIKULOV o. s.
K VÁPENCE 69, 692 01 MIKULOV
Email: info@mgfest.cz
web: www.mgfest.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat