pondělí 17. června 2013

Jak se daří? Zavítali jsme do Bazalky v Hradci Králové, nejoblíbenější bioprodejny roku 2012


Bazalka ve dvorku - venkovní posezení
Představujeme vám Bazalku. K Hradci Králové neodmyslitelně patří podobně jako stejnojmenná bylina do pokrmů středomořské kuchyně. Řeč je o bioprodejně roku 2012, jejíž historie se začala psát před jednadvaceti lety. Za tu dobu se firma rozrostla z malého obchůdku do čtyřech provozoven.
Jana Lukešová již v roce 1992 otevřela první malou prodejnu v boční ulici v centru historického jádra Hradce Králové. Díky tomu bývala pravidelně kolem poledního nedaleko divadla, v Tomkově ulici, zajímavá podívaná. Do malé provozovny, kde se stěží vešel pult a tři stolky, se hrnuly zástupy zákazníků, kteří buď čekali za zády dojídajících na volnou židli, nebo, a to častěji, si odnášeli do kanceláří zdravé pokrmy připravené v kuchyni ne větší, než máte doma.

Náročné začátky

„Začátky byly náročné ale krásné. V Hradci Králové v té době nebyla žádná restaurace, jídelna nebo bufet, kde by se daly koupit vegetariánské pokrmy. Zájem byl veliký. Aby jej zvládla kuchyň, musel personál pracovat přesně systematicky. Denně se pekly čerstvé celozrnné koláče, celozrnné a špaldové pizzy, připravovaly zeleninové saláty a vegetariánské speciality,“ vzpomíná na začátky Jana Lukešová. Při pohledu o dvě desítky let zpět si uvědomuje, že se jednalo o čas hledání a zkoušení. V té době v Čechách nebyla nabídka zdravé výživy a bio výrobků natolik široká jako je tomu dnes. „Průkopnické“ Bazalce se dařilo natolik, že kolem roku 2009 rozšířila Jana Lukešové firmu o dvě další provozovny: Bazalku ve dvorku a Bazalku Bio. Nakonec se přestěhovala i původní prodejna. „Prostory v Tomkově ulici nám již nestačily, a tak jsme přestěhovali na rušnější ulici V Kopečku. Pultová prodejna des funguje především jako rychlé občerstvení, které nabízí vlastní výrobky z Bazalky ve dvorku, ale i výrobky stálých dodavatelů. Tato prodejna se specializuje na výrobky pro zákazníky s bezlepkovou dietou, přičemž zkušený personál vždy dokáže poradit,“ doplnila Jana Lukešová. Hradečtí celiaci sem míří jak pro přirozeně bezlepkové i speciální bezlepkové atestované suroviny, tak pro bezlepkové pečivo, koláče, zákusky, knedlíky nebo listové těsto.
Bazalka ve dvorku - interiér

Bazalka ve dvorku

Obyvatelé Salonu republiky, jak se Hradci Králové přezdívá, vědí, kam v centru za zdravým obědem. S počátkem nového tisíciletí dala Jana Lukešová nový život bývalému fotoateliéru ve vnitřním traktu u Ulrichova náměstí. Denně míří do vegetariánské jídelny řady strávníků. 
Aby každý den mohli ochutnat jinou nabídku polévek a pestrých jídel, včetně čerstvého pečiva, začíná provoz kuchyně kolem páté ráno. Oběd si zde můžete dát od pondělí do pátku už od půl jedenácté dopoledne. „Všechno připravujeme podle vlastních receptur. Snažíme se, aby pokrmy obsahovaly v maximální možné míře čerstvé suroviny, a v případě, že je to možné preferujeme suroviny v biokvalitě,“ říká Jana Lukešová. Pravidelně na pultech Bazalky jsou tedy k dostání třeba koláče bez cukru nebo bez vajec, či bez mléka, ba dokonce koláče z přirozeně bezlepkových surovin a bezlepkových směsí. Nabídku doplňuje několik druhů zeleninový salátů a salátů se sójovou majonézou, vegetariánské plněné bagety a sendviče, čerstvé celozrnné pečivo nebo drobné cukrářské výrobky. 
Stravování v Bazalce ve dvorku je i inspirací. Jídla jsou totiž připravována ze surovin, které zákazníci běžně v prodejně koupí, takže podobě mohou vařit i doma. Jste-li méně šikovní, nebo zaneprázdnění, můžete si chutné jídlo odnést s sebou. Vítány jsou zde i děti, jimž personál bez problémů vydá poloviční porci.

BIO Bazalka bez bariér

V sousedství Bazalky ve dvorku se nachází bezbariérová samoobsluha. Sortiment se zaměřuje na trvanlivé, chlazené a mražené biopotraviny. Každou středu se na prodejním pultě objevuje čerstvá bio zelenina a bio ovoce podle sezónní nabídky. Ačkoliv byly provozovny Bazalka na počátku navštěvované především těmi, kdo se masu celkem vyhýbají, složení zákazníků se trochu proměnilo. „V oddělení chlazených výrobků stále nabízíme široký výběr alternativních náhražek masa ale také balené bio maso, které je k dispozici v oddělené sekci,“ uvedla Jana Lukešová. Kromě potravinářského zboží v Bazalce BIO můžete koupit ekologicky šetrné hygienické a čisticí prostředky nebo výrobky systému Fair Trade.
O Janě Lukešové se dá bezesporu říci, že je velmi schopná a činorodá žena. Dokázala vybudovat jídelnu a rychlé občerstvení zdravého životního stylu, které si dvacet let zákazníci vyhledávají. Dokázaly obstát v centru stotisícového města v konkurenci rychle přibývajících fastfoodů. 
Výrobna Třebechovice pod Orebem
„V současné době jsme rozšířili výrobních a skladovacích prostor v objektu v Třebechovicích. Výrobní prostory v jídelně Bazalce ve dvorku jsou využity na maximum a není možné zde rozvíjet firmu dál,“ vysvětlila Jana Lukešová. V nových prostorách se proto chtějí zaměřit na rozšíření stávajícího sortimentu celozrnných koláčů, na rozšíření speciálního  pekařského sortimentu jako nevařené a bez cukru sladkosti, bezlepkové výrobky, výrobky se stévií a speciální trvanlivý sortiment. „Skladovací prostory by nám mohly umožnit nakupovat najednou od regionálních ekologických zemědělců větší objem surovin. Pokud by se nám podařilo dobře rozjet výrobu, rádi bychom dodávali i do bioprodejen a zdravých výživ v okolí,“ dodává Jana Lukešová. Plánuje se také certifikace naší jídelny na Bio jídelnu. Tým v Bazalce vymýšlí značení právě českých a místních výrobků a v tom by mohla pomoci „zebra“, která do této doby značila biovýrobek, ale od roku 2014 by měla značit právě český biovýrobek.
Jana Lukešová se kromě vedení podniku intenzivně věnuje v PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců poradenství. Je vedoucí Odborné pobočky pro bioprodejny s celorepublikovou působností.
Kontakt:
Jana Lukešová
tel. 723 360 721
e-mail: 
info@bazalkahk.cz


(syh)



1 komentář: