pondělí 16. července 2012

Zelené trhy a Svaz PRO-BIO odstartovaly roadshow v Pardubicích



V pátek 29. a v sobotu 30. června dorazily na Perštýnské náměstí v Pardubicích Zelené trhy – první farmářská tržiště, která se snaží propojit lokální zákazníky s lokálními farmáři, a příjemnou, hravou a kreativní cestou je seznámit s místními a kvalitními farmářskými produkty. Stánky byly otevřené v pátek i sobotu od 8 do
15 hodin. Zelené trhy jsou ojedinělé nejen sortimentem, který je zaměřený na lokální bio produkci a jehož dodavatele garantuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, ale i svým vzhledem. 

„Je jen velmi málo farmářských trhů, za které jsme jako Svaz ochotni se postavit. Organizátoři se teprve učí, že musí přijmout, stejně jako je tomu v zahraničí, odpovědnost za to, co se na trhu nabízí. O to více se mi líbí koncept Zelených trhů, který je z mého úhlu pohledu velmi promyšlený a ucelený. Od vzhledu až po kvalitu nabízeného zboží. Pořadatelé těchto trhů jsou profesionálové a vědí, že trhy nemají jen prodávat zboží, ale být i platformou pro edukaci spotřebitelů a navázání kontaktu mezi farmářem a zákazníkem. Již delší dobu mluvíme o jakési naší certifikaci na „biotrh“ a Zelené trhy jsou rozhodně mezi kandidáty pro udělení této značky,“ říká Kateřina Nesrstová, manažerka Svazu PRO-BIO. 

Konec prázdnin v zeleném

Během dvou posledních červnových dnů tak mohli návštěvníci Zelených trhů v Pardubicích zakoupit lokální bio produkty přímo od farmářů – například ovčí sýry z farmy rodiny Menčíkových, maso a uzeniny ze Sasova, chleby  a džemy od pana Jiráska a zeleninu od Josefa Košaře. „Stánky jsou super a velmi dobře se v nich prodává,“ stručně říká pan Menčík, u jehož stánku s ovečkou se v Pardubicích zákazníci hojně zastavovali. Menčíkovi jim nadšeně vysvětlovali, jak a z čeho vyrábí biojogurty a sýry. Zájemci mohli ochutnat sýry, brynzu nebo jogurty. „Jogurty z ovčího mléka dochucujeme prvotřídním ovocem v kvalitě bio. Jsou vhodné i pro děti,“ vysvětloval pan Menčík. Ochotně vysvětloval zvídavcům složení koření ochucených sýrů atd. Osobní kontakt se zákazníky totiž všichni prodávající ekozemědělci považují za velmi důležitý. Příkladný je v tomto ohledu přístup paní Marcely Klimešové ze Statku Tilia. Ta byla s prodejem na Pernštýnském náměstí spokojená. „Ráda mluvím s lidmi, opravdu mě to baví a trh, jako je tento, je jedinečnou příležitostí. Je radost prodávat zboží, o které je tak velký zájem,“ sdělila Marcela Klimešová. A zájem opravdu byl! V pátek za necelé tři hodiny vyprodala veškerý kváskový chléb, jež ten den do Pardubic na trh přivezla. 
Ke stánku Biofarmy Sasov vedly kroky zákazníků za koupí biolovečáku a biouheráku, klobás a biomasa. Jiří Pykal z Biofarmy Sasov nabízel návštěvníkům Zelených trhů ochutnávky, prodával maso a uzeniny, griloval klobásy a rozdával úsměvy spolu s letáky a vizitkami. Navazoval kontakty a propagoval výrobky biofarmy. Nápomocná mu byla i vůně grilovaných klobás, jež lákala ke stánku. „Lidé mají zájem, ptají se na zboží, kupují,“ hodnotil Jiří Pykal.

Východočeši mají štěstí, kdo Pardubické Zelené trhy nestihl, může se v červenci vypravit do Hradce Králové.

Více fotek naleznete ZDE.
 (syh)

Žádné komentáře:

Okomentovat