středa 4. února 2015

Nejlepší české biopotraviny představuje nový krátký film

Nový krátký film představuje výherce posledního ročníku soutěže Česká biopotravina. Materiál se natáčel přímo u výrobců. Komorní filmový štáb pod vedením Kateřiny Krejčové tak v průběhu přípravy snímku navštívil ekologické zemědělce hned ve čtyřech krajích České republiky.

Jiří Pykal
 „Ve snímku je představeno, kde a jak vznikaly oceněné biopotraviny. Spotřebitel, vidí, kdo za úspěšným výrobkem stojí, i podmínky, ve kterých se vyrábí,“ přiblížila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Za výhercem soutěže – na Biofarmu Sasov se filmaři vypravili na Vysočinu, kde Josef Sklenář chová přeštická prasata. Jejich biosádlo doplněné o výluh z konopí, které se na farmě rovněž pěstuje, získalo titul Česká biopotravina 2014. Přeštické černostrakaté prase je v Česku vyšlechtěným plemenem, na které se v průběhu desetiletí tak trochu pozapomnělo. V Sasově se tedy pokrčuje s chovem a udržuje tak jeho genofond. Samozřejmě „přeštíci“, jak se jim důvěrně říká, si ve filmu zahráli také.

Miloš Kurka

Pod fólií

Biozeleninu pěstuje Miloš Kurka v Černíkovicích na Královéhradecku. Do jeho skleníků se vydala kamera rovněž. Černíkovické okurky hruboostné odrůdy totiž v soutěži zabodovaly v kategorii Biopotraviny rostlinného původu obdobně jako předcházející rok Černíkovické beraní rohy. Ekologické zelinářství sází na pečlivou ruční výrobu, a to jak na poli, tak při zpracování. Zkrátka, Kurkovy okurky chutnají jako od maminky, neboť obdobným způsobem jako doma se i zpracovávají.

Ivana Nováková-Pavlíková
Za cukrovým hráškem se vypravili filmaři až na Horňácko. Tamní Horňácká farma pěstuje řadu plodin a hrášek je jen jednou z nich. Nečekejte žádné lány – opět se potvrzuje, že kvalita není přímo úměrná rozloze polností, na kterých se plodina pěstuje. Iva Nováková—Pavlíková vysvětlila, že tajemství tkví v čerstvosti, a tudíž rychlosti zpracování. Množství výrobků je tedy limitované, což však nebrání k získání prestižního ocenění, v tomto případě v kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní.

Do vinohradu


Petr Marcinčák
Kamera se podívala i do vinohradu. V kategorii biovíno byl oceněn Petr Marcinčák, který pěstuje révu v Mikulovské vinařské podoblasti. Právě v jeho vinařství se zrodilo vítězné oranžové víno odrůdy Rulandské šedé. Vzniklo z výběru z hroznů, které byly sklizeny v roce 2013.

Spotřebitelé si díky filmu dokážou udělat lepší představu o lidech, kteří vyrábí ty nejlepší tuzemské biopotraviny. Škoda jen, že film ještě neumí přenést čichové a chuťové vjemy. Zkrátka – nejlepší je ochutnat. Malá filmová degustace je na http://youtu.be/U_LjmO4XIBY .

Na YouTube i veletrhu


Snímek osloví také návštěvníky veletrhů s biopotravinami. Nejprve se bude jednat o BIOFACH 2015, který začíná ve středu 11. února 2015 v Norimberku, kam se vypraví i celkový vítěz soutěže na exkurzi za inspirací. Veletrh BIOFACH je hlavním partnerem soutěže Česká biopotravina, kterou organizuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Další ročník soutěže Česká biopotravina bude vyhlášen koncem jara, uzávěrka přihlášek proběhne v polovině srpna a vyhlášení výsledků je naplánováno tradičně na září - Měsíc biopotravin.
(syh)



Žádné komentáře:

Okomentovat