čtvrtek 15. března 2012

Českou biopotravinou roku 2011 se stal sýr Arnika z Horského statku Abertamy. Vyrábí se na salaši u Božího Daru.


Od Božího Daru přichází nejen tisíce ježíškovských dopisů, ale také nevšední gurmánské zážitky. Biosýry z ovčího, kozího a kravského mléka na Salaši Ryžovna vyrábí zaměstnanci Horského statku Abertamy, s.r.o. O své kvalitě přesvědčil porotu soutěže Česká biopotravina roku 2011 ovčí biosýr Arnika.Louky uprostřed přírody Krušných hor, o kterou již necharakterizují uschlé stromy, nabízí kvalitní pastvu. K horskému statku v obci Abertamy, patří 1400 ha trvalých travních porostů, které jsou spásány skotem, kozami, ovcemi a koňmi. Ovčí mléko, ze kterého vznikají lahodné sýry, pochází z vlastního chovu ovcí pasených na jižních svazích v okolí nedaleké obce Mariánská. „Chováme stádo čítající tři tisíce kusů ovcí. Z toho dojíme 450 ovcí plemene Lacaune a kříženců tohoto plemene se šumavskou ovcí. Biosýr Arnika je ovčí plnotučný lisovaný sýr, který zraje až půl roku. Podobně jako ostatní ovčí sýry jej vyrábíme pouze v sezóně dojení, tedy od konce května do září,“ přiblížil Petr Zacharda. Pro sýry kozí a kravské dodávají mléko ekologicky hospodařící farmáři z blízkého okolí.
 
„Na našich sýrech jsou patrné vlivy přírody i střídání ročních období, jedná se o živé bioprodukty. Kvalita tradičně vyráběných sýrů kolísá v závislosti na různých faktorech, jako je druh pastvy i počasí a dalších aspektech. Nedají se proto vůbec srovnávat s celoročně průmyslově vyráběnými sýry, jejichž chuť a kvalita je neměnná,“ říká jednatel Horského statku Abertamy s.r.o. Petr Zacharda. Dodává, že výrobní postup nejlepší biopotraviny roku 2011není žádným tajemstvím, neboť je známý po tisíciletí. Pasterizace kvalitního ovčího mléka, zasíření, přidání mléčné kultury, odstranění syrovátky, lisování tvarohu do forem, ponoření do solné lázně na 24 hodin a pak již jen zrání po dobu tří až šest měsíců, kdy se třikrát týdně potírá sýr slanou vodou. A žádné přidané stabilizátory, konzeravanty nebo náhražky, zkrátka poctivá práce – to je tajemství nejlepší České biopotraviny roku 2011, ovčího sýra Arnika. Ročně ho vyrobí dvě, tři sýrařky jeden a půl tuny. Jen pro zajímavost: ze sta litrů ovčího mléka se vyrobí deset až dvanáct kilogramu sýra. „K tomu, že jsou naše sýry kvalitní a chutné je třeba toho základního – stačí nic neokrádat,“ komentoval získání ocenění Česká biopotravina roku jednatel Horského statku Abertamy s.r.o. Petr Zacharda.
K vínu i na zapékání

Biosýr Arnika je bezesporu vynikající pochoutkou. Je aromatický, a tak jeho chuť vynikne ve spojení s dobrým vínem, ale hodí se na zapékání,či strouhání. Získání ocenění předcházelo několik let práce, pokusů a možná i dílčích nezdarů. „Myšlenka vyrábět sýry vznikla zhruba před sedmi lety. Do vlastní realizace jsme se pustili o tři roky později,“ sdělil Petr Zachrada.
V současné době patří Salaš Ryžovna mezi zajímavá místa Krušných hor. Je zastávkou turistů, kteří se vydávají po Krušnohorské magistrále, ať již pěšky, na kole, či v zimě na běžkách. Bioturistika sice v Čechách není ještě tak populární jako za hranicemi, přesto by horský statek neměli minout ani ti, kdo milují dobré jídlo, ať už „bio“ či „nebio“. Nejen, že mohou využít pěkného ubytování a prožít pár příjemných chvil na salaši, poznat jak se vyrábí biosýry, ale také získat řadu gurmánských zážitků. „Bioturistika má jistě co nabídnout. Zvláště pak je to šance pro malé rodinné farmy. My jsme poměrně velký podnik, a tak se agroturistice věnujeme ‚manažerským‘ způsobem. Poskytujeme ubytovací a kulinářské služby. Kromě sýrů nabízíme v restauraci pokrmy z jehněčího a kůzlečího biomasa,“ přiblížil Petr Zacharda.
Sýry a další BIO speciality na Salaši Ryžovna mohou návštěvníci rovnou ochutnat v místní restauraci ve formě sýrových talířů, nebo jako součást dalších pokrmů. Vzít by si měli i tašku, neboť po ochutnání je těžké odolat a neodnést si lahodné sýry i domů. Proto všechny zde vyráběné sýry, jogurty a nápoje nabízí zákazníkům denně otevřená prodejna. (Salaš Ryžovna je majetkem obce Boží Dar, Horský statek Abertamy s.r.o ji provozuje jako nájemce.) Bioprodukty ze Salaše Ryžovna zákazníci koupí také ve městě Abertamy, na třech místech v Karlových Varech či na farmářských trzích v Plzni a Praze. „Naši stálí zákazníci jsou milovníci kvalitních potravin a ti, kdo dávají přednost biopotravinám. Do prodejny přímo na salaši míří v zimě běžkaři, v létě cyklisté. Výhodou je i naše poloha. Díky přeshraniční turistice tvoří až šedesát procent zákazníků Němci,“ charakterizoval Petr Zacharda.
Do budoucna plánuje Horský statek Abertamy s.r.o. pokračovat v úspěšně nastartované výrobě sýrů. Zřejmě však změní místo, neboť úskalí vyplývající z provozovny v nájmu chce nahradit vlastním prostorem, kde by se sýrárna, včetně prodejny, mohly úspěšně rozvíjet.



Sortiment Salaše Ryžovna
Ovčí Arnika
Ovčí Urda - čerstvý sýr
Mauritius - kravský polotvrdý, lisovaný sýr
Ryžovnický sýr - zrající sýr
Pivní ovčí sýr
Šlikův zrající sýr
Hornický zrající sýr
Abertamský balkán
Kozí sýr Barbora
Farmářský kozí Sýr
BIO žinčica - nápoj z ovčího mléka
BIO jogurt kravský
BIO jogurt ovčí
BIO jogurt kozí

(syh)
Foto: archiv Salaše Ryžovna

Žádné komentáře:

Okomentovat